На връх Великден се навършват и  144  години от подписването на

...
На връх Великден се навършват и  144  години от подписването на
Коментари Харесай

Румен Радев: Конституционният ред устоя на предизвикателствата на историята

На връх Великден се навършват и  144  години от подписването на Търновската конституция. На 16 април през 1879 година е призната Търновската конституция - първата конституция на България след Освобождението.

Днес е  Денят на Конституцията и професионалният празник на българските адвокати и на правосъдните чиновници.

„ Историята сложи на тестване устойчивостта на Търновската конституция през нейните седем десетилетия на битие, само че доверието в конституционния ред затвърди публичния консенсус, че това е пътят за превъзмогване на всяка политическа и гражданска неустойчивост “.

Денят на Конституцията Снимка: БГНЕС

Това декларира президентът Румен Радев в приветствието си във връзка Деня на българската Конституция – 16 април, с което поздравява българските жители и юристите за професионалния им празник.

„ Настоящата Конституция съхранява неотменимата заръка на търновските учредители да бъде обезпечена свободата на всеки, да бъде отстоявана българската еднаквост, да бъде съхранено националното единение. Убеден съм, че това е завет за всеки актуален общественик “, добави президентът.

Ще могат да се видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции

По мотив професионалния им празник президентът пожелава на всички български адвокати храброст в отстояването на главните конституционни правила и решителност те да бъдат защитавани с честност и отговорност в името на справедливостта.

„ Отстояването на справедливостта и върховенството на закона е наш дълг. Днес повече от всеки път България се нуждае от религия в добродетелите и честността на българските адвокати “, уточни основният прокурор Иван Гешев, оповестяват от пресцентъра на държавното обвиняване.

„ Нека пазиме правото от непочтеност и да градим дружно основите на държавността “, добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР